Tracks 2015

Les tines de la Vall del Flequer-Puig Gili

De vegades les rutes no surten com tu esperaves… potser que algú dels companys es faci mal, potser que un canvi radical del temps ens indueixi a variar o anular la ruta, però que una batuda de senglars t’obligui a modificar l’itinerari, hi ha per llogar-hi cadires!!.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Sant Pol-El Rebolcall del Llop-Creu de La Cavorca-Can Mirameu-Santa Llúçia-Can Puignau

Com cada any per Santa Llúcia, tornem a visitar aquets magnífic indret, on els amics de Santa Llúcia ens preparen l’esmorzar de botifarra, regat amb bon vi i un cafè amb gotes (opcional)… Aquest any hem pujat per la cadira del bisbe…una ruta un xic mes dura que les anteriors, però que com totes, no ens deixa indiferents.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Marenyà-Ermita de Sant Grau-Puig Segalar

“Navegant” per internet, hem crida l’atenció un escrit que diu… Si al Vallès tres turons fan una serra, a l’Alt Empordà una pujada fa un cim des d’on es veu tot el país. Aquest és el cas del Puig Segalar, un modest turó de 177 metres d’alçada, des d’on es veu ben be el clar país empordanès, des de l’Albera fins el Montgrí. Els quatre termes municipals que conflueixen per algun dels seus extrems dalt del puig Segalar formen una unitat geogràfica que té precisament en comú la serralada que s’inicia, al nord, en el municipi de Ventalló i acaba, al sud, al terme de la Tallada. El puig Segalar és, doncs, la talaia que domina la plana litoral i els turons i valls interiors”. Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic (referència 310091001).

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Seguint les traces de la marxa de Monells 2015

La marxa de Monells del 2015 va coincidir amb la sortida mensual que ja teníem programada, així, dons, no vàrem poder realitzar-la en el seu dia. Aquest diumenge, dintre de les sortides del cap de setmana, hem decidit fer-la…hem deixat els cotxes aparcats davant del Mas Sagrera (per extraviar-nos un parell de quilometres i poder arribar d’hora per esmorzar a Cal Carreter de Sant Sadurní).

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Coll de Bracons-Fageda de la Gravolosa-Sant Nazari-el Prat de la Vola-Castelló d’en Bas-Serra de Llancers

La fageda de la Grevolosa és un dels boscos més espectaculars de Catalunya. Amb més de 300 anys de vida, aquesta fageda té arbres monumentals que arriben a tenir un diàmetre de més d’1 metre i més de 40 metres de llargada. A més, també s’hi troba una gran diversitat natural, tant de flora com de fauna. Degut a la seva bellesa i interès biològic, aquesta fageda està inclosa a l’espai EIN Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt. Actualment, per evitar l’erosió del sòl, la Generalitat, que és propietària de la finca, ha començat tasques de conservació natural perquè puguin créixer nous faigs i els bosc es pugui regenerar. Ruta molt variada de paisatges, ens permet visitar la majestuosa i meravellosa fageda de la Grevolosa, la solitària ermita de Sant Nazari (recentment restaurada), envoltada de roures i boixos espectaculars i l’aèria ermita de Sant Miquel de Castelló i les fantàstiques vistes panoràmiques que des de aquesta talaia ens deixen bocabadats… Aquests indrets, solcats per antics camins rals i de difícil accés han permès la seva conservació.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Sant Sadurní de l’Heura-Menhir de La Pedra Dreta de Sant Sadurní-Pla de Banyeres-Plaça del suro Robat-Mas Ribot

Hem sortit de Sant Sadurní de l’Heura direcció el mas de Can Mateu de la Creu, que hem passat per darrera per anar a visitar el menhir de la Pedra Dreta de Sant Sadurní, tot seguit hem seguit el corriol sota la línia elèctrica fins desembocar al pla de Banyeres, hem travessat la carretera GI-664, per anar a voltar sobre Can Vancells i encaminar-nos fins els peus del Puig d’Arques (on, en el seu cim, està la Cista de l’Abel i que hem visitat alguna vegada). Abans de arribar a la plaça del Suro Robat (un encreuament de camins), està la taula dels Tets…una taula i uns bancs sota un porxat d’uralites que convida a aturar-se a fer un mos.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Sant Sadurní – Moli d’en Frigola – Mas Gran – Mas Pou de Muntanya – Moli d’en Ribes

Com quasi cada dissabte, sortim des de Sant Sadurní de l’Heura passant per l’ermita de Sant Joan de Salelles, Can Font, Can Se-n’hi-queda, Molí d’en Frigola, Daró, Mas Gran, Can Pou de Muntanya, Can Tou, Molí d’en Ribes i abans de tornar altre cop a Sant Sadurní, hem fotografiat la ma sobre pedra (megalítica?), que està molt a prop del Forn de calç d’en Puigmiquel.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Thuès entre Valls-ref.Dona Pa-camí de Campilles-gorges de la Carançà

Pròxim al Canigó, entre Vilafranca de Conflent i Fontpédrouse… a Thues entre Valls se situa la profunda vall de Carançà. Les Gorges de Carançà és una altra dimensió al Pirineu. Un congost abrupte, gairebé impenetrable, exuberant, de luxuriosa vegetació, la ruta discorre per l’estret corriol entre faixes excavades a la roca, passarel·les i ponts penjants, per bosc ombrívol i avets monumentals … és com un viatge al passat temps del Juràssic.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Caminada semi-nocturna dels hh… Platja de Castell – Cala Estreta – Mirador de Roques d’Ase

Fora de tot convencionalisme, com ja sabeu, aquesta no és la típica marxa nocturna que molts grups excursionistes ofereixen quant arriba el bon temps. Aquesta sortida, podríem dir que es una trobada d’amics una tarda d’estiu, que surten a caminar i de cop i volta…cau la nit. La trobada en aquest cas va ser al aparcament/pineda de la platja de Castell, des d’on vàrem sortir mentre i com sempre, l’equip de festes va fer la seva per tenir-lo tot preparat per quant es faci fosc.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Lamanère – Catalunya Nord – Torres de Cabrenç – naixement del riu Muga

Aquesta sortida ens ha servit per desvetllar l’historia de les torres de Cabrenç, vestigis d’un antic castell, el més important de l’Alt Vallespir, a més de poder gaudir de les impressionants vistes sobre els Pirineus i l’alta Garrotxa, (cosa que no hem pogut fer a causa del cel ennuvolat amb que s’ha llevat el dia), tot caminant per ombrívoles i fresques fagedes, des de el poble francès de Lamanère (La Menera en català).
Cabrenç o Torres de Cabrenç (Tours de Cabrenç en francès) és una fortificació ara força enrunada al terme municipal de Serrallonga (Vallespir), just a l’abrupte cresta que fa de partió amb la comuna de Lamanère.
“Lamanère (o La Menera) és un poble situat a 777 metres d’altitud, de no gaire més de 60 habitants, a l’aiguabarreig dels torrents de “le Taix” i “le Lamanère”. És conegut arreu del país gal per ser la “commune” més meridional de tota la França continental, (ven be que està situat en un cul-de-sac) De fet, precisament el Comanegra és el punt francès més meridional, i va passar a formar part d’aquest país després del Tractat dels Pirineus. El seu nom prové de les antigues mines d’or, plom i ferro, encara que la “commune” també va destacar per la seva fàbrica d’espardenyes. Avui dia l’economia s’enfoca al turisme. L’església és d’origen medieval, però apareix profundament transformada. Al costat de la porta hi ha una font, bon lloc per refrescar-se. MOLT IMPORTANT… Si voleu visitar la torre de Senyals, heu de demanar la clau a la botiga/bar/restaurant, etc.etc.etc del poble que es troba a peu de carretera i en front de l’església…no s’ha de pagar res, no més cal emplenar amb les teves dades un curt formulari i deixar el DNI que es recull a la tornada de les claus.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Banyuls-Sur-Mer – Cap Béar – Port Vendres – Fort Saint Elme – Collioure

Aquest recorregut es un camí “trencacames” per els constants desnivells del terreny…és el camí de la costa anomenat: (Sentier Littoral), és un camí molt fressat i ben senyalitzat amb pintura groga. Es un camí amb impressionants vistes al llarg de tot el recorregut, en definitiva…es un camí per gaudir de la natura, i gracies a la tramuntana que, sobre tot en els punts més elevats, bufava amb certa força, no hem petit tant la calor que feia aquest dissabte. Hem deixat els cotxes a la estació de tren de Cotlliure per agafar el tren de les 7,50 hores i 15 minuts més tard hem arribat a Banyuls de la Marenda…(jo crec que tardarem un xic més a arribar a Cotlliure a peu).

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Montserrat – El Bruc – Torrent de les Grutes – Cova de l’Arcada – Canals dels Frares – Els Pallers

Ruta circular per la part de Les Agulles i els Frares Encantats amb algun tram tècnic com passos ferrats i amb corda-cadena fixes, amb un grau de dificultat mig; això sí, ruta no apta per persones amb vertigen. Si és fa a l’estiu s’ha de portar aigua amb quantitat per mancança de fonts. Fet amb un pas molt tranquil, gaudireu de les formes capritxoses de les roques que fan que Montserrat sigui un espectacle únic al món. Aquesta ruta la va oferir el nostre amic Santi, que juntament, amb els seus company de “los jueves al sol”…grans coneixedors de Montserrat, ens varen acompanyar. I abans de fer un petit relat de la sortida, des de aquesta tribuna vull donar les gracies per el bon fer i el bon rollo que tenen tant el amic Santi, com en Pep, la Noe, la Miriam la Viqui, la Merilyn i en Josa…gracies a tots i espero poder tornar, tan jo, com la resta del grup, a caminar pregats, per qualsevol racó de Catalunya.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Marxa del Puig Rodó (Corçà) 2015

Avui tocava anar a caminar a Corçà amb motiu de la seva, si no m’equivoco, XVII marxa del Puig Rodó. Marxa, com sempre molt ven organitzada i com sempre, amb molt de treball realitzat, per dissenyar i netejar els camins per on any rere any els amics de la organització ens fan passar, aprofitant al màxim els voltants de Corçà.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Via Ferrata Cala del Moli – Sant Feliu de Guíxols

Es tracta d’una via ferrada que consta de dos trams, el primer transcórrer entre diferents illetes ha on uns ponts tibetans i nepalesos ens ajudaran a passar d’una banda a l’altre, i el segon tram es tracta d’una paret on posarem més a prova la nostra força. La roca de granit ataronjada i esquitxada de quars i la varietat cromàtica del mar, converteixen aquesta ferrada no molt complicada en una de les més boniques de Catalunya. Amb els seus quatre-cents vuitanta metres de recorregut i vint de desnivell, una aproximació de dos minuts, una dificultat baixa-mitja i cinc ponts, es tracta d’una ferrada apta per a tots els públics el principal atractiu, sens dubte, és la seva ubicació: els penya-segats de la Costa Brava, el que la converteix en l’única del món que discorre sobre el mar i des de la qual, entre canvi i canvi de mosquetó, pots distreure la vista observant tot el que depara la mediterrània.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

La Cabanya del Mir – Santuari de Bellmunt – Salt del Mir

A l’extrem nord d’Osona, tot just fent de límit amb el Ripollès, hi ha la subcomarca del Bisaura. Una nova barrera muntanyenca de la qual vull cantar les excel•lències. No deixeu pas de fer-hi cap, i més ara a la primavera, quan esdevé un paradís humit i exuberant. I ho dic perquè és fàcil passar-hi de llarg. Endinsant-s’hi des de Sant Quirze de Besora, tindrem l’oportunitat de fer una immersió progressiva en paisatges rurals de gran bellesa: Montesquiu, Santa Maria de Besora, Vidrà… Tot en aquestes terres sembla fet per a la foto. Perquè de postal són els prats on pasturen plàcidament vaques i ovelles, i d’autèntica postal és la natura que s’hi deixa veure, bona part de la superfície de la qual forma part de l’Espai d’Interès Natural de les serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt i encara una altra part del Parc del Castell de Montesquiu. L’aigua és present pertot. El bosc (en què destaca la fageda) cobreix tot el recorregut. I la primera cirereta d’aquest pastís és el Santuari de la Mare de Déu de Bellmunt i el seu esplèndid mirador, un dels més amplis de la Catalunya Central, des d’on es pot observar tot el massís del Montseny, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, el Pedraforca, la serra del Cadí, el Puigmal, el Canigó…, a banda de la Plana, amb Sant Pere de Torelló als nostres peus. (“l’ermita al cel suspesa” com deia Jacint Verdaguer) es troba en el punt més alt de la serra de Bellmunt , a 1.246 m d’altitud sobre el nivell del mar. Aquesta serra, orientada d’est a oest, pertany als primers contraforts del Prepirineu català.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Via Ferrata de Les Gorges de Saleny

Per accedir a la via ferrata venint de Platja d’Aro (La Bisbal d’Empordà) Agafem direcció Llagostera, i girem a la cruïlla que ens portaria a Romanyà de la Selva, (la G-6612), passat el Km 4 a 500 metres a la dreta tenim un trencall i la zona d’aparcament.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Viladrau – Montseny… Fonts, fagedes i castanyers

Val a dir que aquesta ruta estava dissenyada per Associació Excursionista de Viladrau kd 1/2 h. i que any rere any, organitzen una marxa popular per passar per altres i aquestes fonts abans esmentades, Jo, però, la he modificat per poder anar a veure, el que potser es el element més important de Viladrau (apart de l’aigua)… Sortint de la població, els camins ens portaran entremig de conreus i antigues masies fins a arribar a un paratge idíl•lic on senyoreja el Castanyer de les 9 Branques.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Hostal de la Vall del Bac – Bodelquer – El Talló – Sant Andreu de Porreres – Sant Miquel de la Torre

Avui hem anar a caminar a un indret recòndit, ha on la solitud i el silenci no interromp la meravellosa banda sonora del bosc. Hem caminat pel cor de la Vall del Bac i hem pujat a un dels seus dos cims més emblemàtics, El Talló, tot i que la seva alçada és de poc més de 1200 m presenta unes vistes magnífiques sobre tot el Pirineus, sobre la Vall del Bac, la Vall de Carrera, i sobre una bona part de l’Alta Garrotxa. visitant, a més, dos de les seves ermites romàniques, la de Sant Andreu de Porreres i la de Sant Miquel de La Torre. Antigament aquesta vall havia estat un formiguer de carros, traginers i ramaders, ja que formava part del la carrerada de marina que anava d’Olot a Camprodon, unint les muntanyes del Ripollès (pastures d’estiu) amb l’Empordà (pastures d’hivern). Des del 2003, la vall del Bac gaudeix de la carretera asfaltada que comunica Sant Pau amb Castellfollit, però aquesta no l’utilitza pràcticament cap vehicle, fora els caçadors i els bojos per les muntanyes com nosaltres. L’obertura de la carretera per la vall de Bianya i la desaparició d’aquests tradicionals oficis, va fer caure aquesta menudeta vall en el més absolut oblit. El punt de referència històric de aquesta Vall, és l’hostal de la Vall del Bac. Aquest fou un dels hostals més antics de Catalunya (consta com a hostal ja al segle XVII) i punt de parada obligat per a traginers i ramaders. A més va esdevenir una referència en cuina de muntanya. Va romandre obert fins a mitjans de la primera dècada d’aquest segle, amb l’Anna Barluenga, la darrera hostalera. Diuen que s’hi podia menjar de primera. (Llàstima que ja no hi hem arribat a temps).

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Sortida Esmorzar dels HH 2015

Aquesta es, ja, una de les nostres clàssiques sortides, que any rere any, realitzem perquè puguin venir a caminar amb nosaltres, tothom qui vulgui. Com diu un refrany popular… mai és tard si la dita és bona. i això ens ho hem d’aplicar a nosaltres, perquè aquesta sortida sempre l’hem fet a la tardor (octubre/novembre) i ara a finals del hivern hem aconseguit un “forat” a la nostra agenda per poder realitzar la sortida, be com he dit avants mai és tard…. Teníem clar de fer una caminada fàcil i no lluny de La Bisbal, així dons, vaig pensar que un lloc adient per esmorzar seria al paratge de la Carbonera, situat a les terres del Mas Frigola de Sant Climent de Peralta (Forallac).

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

Tapis – Sant Cristòfol dels Horts – Castell de Bac Grillera – Mare de Déu del Fau – Sant Pere dels Vilars

A l’extrem nord-occidental de l’Alt Empordà hi trobem una zona de muntanyes escarpades que ens recorda la morfologia de l’Alta Garrotxa. De fet, passem per la zona límit entre l’Empordà, la Garrotxa i el Vallespir, seguint la Serra de Bac de Grillera que s’alça d’est a oest. L’indret és un espai inclòs a l’PEIN de l’Alta Garrotxa, tot i pertànyer a la comarca de l’Alt Empordà, aquesta zona és també coneguda com les Garrotxes de l’Empordà. Es troba a la capçalera de la vall de la Muga, entre Maçanet de Cabrenys i Albanyà,. La carena d’aquesta serra, que s’enfila per sobre dels 1000 metres, és escarpada i una mica aèria. Per la seva situació, ofereix unes vistes excel•lents cap al Massís de les Salines, Pirineus/Canigó, Bassegoda i tots els cims de l’Alta Garrotxa, l’Albera, la badia de Roses o el Cap de Creus, el Montgrí, etc.etc.etc.

Visita la realització d’aquesta ruta

 

 

II Trobada Wikilocqueros de les Gavarres i l’Ardenya

De la ruta, s’ha parlat tant per els companys de la sortida, que crec el millor per conèixer els detalls, és que aneu a llegir el text d’algun company de Wikiloc com en jmarticampmajo, Jordi, Montagut, capita haddock, Cuca de llum, Ambotes, Santi gavarres, chondo, Miquel Garriga, Marcòlic, perepedrito, espimoli, proura, nani1955, jose-molina…segur que en deixo algú (perdoneu si es així). A sigut un plaer conèixer a tothom i espero tenir l’oportunitat de poder sortir plegats de nou.

Visita la realització d’aquesta ruta