18 desembre, 2010 dgamez

PONT D’EN VALENTI – BAUMES D’UJA

PONT D’EN VALENTI – BAUMES D’UJA: 18/12/2010

Descripció ruta

Sortida feta el 18 de desembre de2010 amb un tems amb parades de 6 hores, 20 minuts.

Una caminada per penetrà a l’Alta Garrotxa en estat pur, pel anomenat… terreny de “mala petja” però alhora encisador . Cingleres, boscos atapeïts, fagedes, camins poc transitats, torrenteres que baixen estrepitosament, en resum, un terreny molt més exigent del que pot semblar per la seva alçada.

Sortim del últim aparcament habilitat per anar a Sant Aniol d’Aguja (340m), tot baixant fins al trencall que hem vist passant en cotxe, i agafarem el sender que baixa a mà dreta. De seguida travessarem el bonic Pont d’en Valentí. A la sortida del pont hem d’anar completament a la dreta, cap al riu, la direcció del trencall està indicada com a Sant Aniol. Anirem seguint les marques grogues vora el riu. Més endavant, quan comencem a pujar, trobem un trencall cap a l’esquerra (indicat) que hi posa Talaixà. Deixem les marques grogues (que se’n van cap al congost), i seguirem aquest camí fins a Talaixà.

Al poble hi ha una bona cruïlla de camins cap a totes les direccions. Nosaltres pugem tot passant per davant de les quatre cases fins a l’ermita de Sant Martí de Talaixà, que està amb un estat precari. Passem l’ermita per la dreta i després de pujar a una feixa, anem cap a l’extrem de la dreta a buscar un sender que s’inicia amb marques verdes. Seguim les marques i algunes fites per dins al bosc fins a trobar un trencall indicat a uns 935m d’alçada (15 minuts des de Talaixà), a l’esquerra cap al Comanegra, i a la dreta cap a on anem nosaltres, a les balmes d’Uja.

Seguim aquest sender fins al coll de la Balmeta. Del coll en sortim cap a l’esquerra i tot entrant a la part obaga de la muntanya, veurem com el bosc es torna una fageda. Forta baixada on cal anar amb compte al principi. Trobem una primera balma, on l’heura està lluitant contra la roca. El sender passa arran del precipicis del vessant de Sant Aniol, però aviat se suavitza, fins arribar a Les Balmes d’Uja… un petit tresor d’aquests que resten amagats a l’Alta Garrotxa. Després de reposar i gaudir del lloc continuarem avall, cap a Sant Aniol d’Aguja.

Ara el camí, sempre baixa per la riba esquerra del barranc. Al cap de poca estona caminant (uns 8 minuts), trobem un trencall cap al nord (indicat com a Camp de Roc), que ens portaria cap al Puig de Sant Marc, no l’agafem, continueu avall. El sender perd metres vertiginosament, un exemple d’això és el curiós pas de l’Escaler del Joc, uns esglaons de pedra encaixonats en la roca.

L’únic punt de confusió en aquesta zona està a una alçada d’uns 780m que ens apareix una cruïlla no gaire clara a mà dreta, que baixa en direcció al barranc, no tan sols hi arriba, sinó que el creua i ens portaria flanquejant fins a Talaixà. Nosaltres agafem el sender de l’esquerra que surt planejant, poc després arribem a Can Barrufa, que hi accedim cap a la dreta i, tot obviant petits trencalls difusos, arribem a Sant Aniol.

Des de Sant Aniol d’Aguja seguim el GR11 travessant el riu un parell de vegades a gual, fins arribar a la gorja del Citró a on han canviat el pontet fet de troncs per un pont de nova construcció, el camí arriba ara fins a una múltiple cruïlla de camins que és ben indicada, nosaltres anem cap a la dreta i passarem tot l’espectacular congost de Sant Aniol, fins la presa del Gomarell, d’aquí a les planes de la Muntada i ara, per pista, fins al últim aparcament a on tenim els cotxes i donar per acabada aquesta interesant i espectacular sortida.

Desnivell acumulat: 870 m.
Alçada mínima – màxima: 320 m.- 1099 m.
Distància aproximada: 14.38 km.
Ruta circular: si

Accessos: Per la A-26 des de Besalú, abans de Castellfollit en dirigim a Montagut i Sadernes, seguin per la pista que porta fins el pla de Riu (pista apta per turismes amb molt de compte), Els cotxes els deixem al 4ar aparcament habilitat en aquesta zona.

Data de la sortida: 18 de desembre de2010 amb un tems amb parades de 6 hores, 20 minuts

Integrants de la sortida: Loli, Carmen, Conxita, l’avi Joan, Pep, Salvador, Toni, en Joan “Furnet”, Carmen C., Fina, Xevi, Xevi M., Josep V., Pau i Je.

Galeria d’imatges

Anar a les fotos

Localització

Track

Tagged: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *