LES PLANES D’HOSTOLES – SALT I GORG DELS MURRIS – RIERA DE COGOLLS – SANT CRISTÒFOL DE COGOLLS – SANT SALVADOR DE PUIG-ALDER

LES PLANES D’HOSTOLES – SALT I GORG DELS MURRIS – RIERA DE COGOLLS – SANT CRISTÒFOL DE COGOLLS – SANT SALVADOR DE PUIG-ALDER: 29/10/2016

Descripció de la ruta:

Ruta circular que ens permet visitar el salt i gorg del Moli dels Murris resseguir la riera de Cogolls, amb els seus gorgs, salts, i coves, visitar l’església de Sant Cristofòl de Cogolls i pujar a la ermita/castell de Sant Salvador de Puig-alder.

L’inici d’aquesta ruta circular és a l’aparcament del cementiri de les Planes d’Hostoles.

Seguim el camí al costat del cementiri, trobant de seguida la Via verda del Carrilet, la seguim a mà dreta fins que trobem el pont on passa la carretera que va a Cogolls. Pugem a la carretera que prenem, direcció a Cogolls fins un petit aparcament al costat dret. Ara seguim la pista que baixa a la riera de Cogolls, la qual travessem pel pas de la Clota. Continuem la pista fins trobar el Moli del Murris i a sota del moli, el Gorg i Salt, tot plegat és un racó encisador. Al costat del Salt dels Murris existeix una petita escala excavada al terra i que amb una mica de atenció, anem pujant tots els integrants de la sortida d’avui. Sobre el salt existeixen unes banyeres naturals formades de travertins i envoltades d’un aigua cristallina i de un color turquesa fascinant.

Anem remuntant la riera per un corriol, no gaire net. El tram final, , és tan embardissat que ens ha calgut passar pel llit de la riera que sortosament no duia aigua. Així hem pogut arribar a la carretera que va del Mas la Catedral a Sant Cristòfol de Cogolls.

Cogolls es troba al nord de les Planes d’Hostoles, a la falda de la serra de les Medes.

La parròquia de Sant Cristòfol de Cogolls , la més antiga de la vall d’Hostoles, ja ve esmentada en el segle X. Els masos disseminats de la zona són abundants i gairebé tots dels segles XI, XII i XIII. El sector conegut pels “Estanyols” el componen tres masies, dues de les quals estan datades el 1285 i el 1286. Cogolls és un lloc privilegiat pel que fa a l’aigua. La força hidràulica fa ser aprofitada des del segle XIII. Existeixen quatre molins en el sector: el molinot de la Pruenca, el molí del Fontanil, el molí de Sant Pelegrí i el molí dels Murris.

Des de l’església de San Cristòfol, seguim el GR-83 (marques de pintura vermelles i blanques) fins el mas de El Portet, als peus de Sant Salvador. Ara la pujada es feixuga, el grau de Puig-alder ens ajuda a arribar al sostre de la excursió d’avui la ermita/castell de Sant Salvador de Puig-alder. Des d’aquest indret es gaudeix d’una extraordinària vista sobre les valls de Cogolls i del Vallac.

El castell de Puig-alder ja apareix esmentat en el testament de Bernat Tallaferro l’any 1020, i formava part de la línia defensiva que separava els bisbats de Vic i Girona, juntament amb els castells d’Hostoles i de Colltort. El topònim – Adeder, Pugadder o Podio Alderio- fa referència al seu enclavament, dalt un turó, en una situació privilegiada.

A finals del segle XII, al castell ja hi havia una capella dedicada a Sant Salvador. Tot el conjunt és d’origen romànic, però no se’n conserven traces a causa dels terratrèmols. La seva arquitectura respon a les modificacions efectuades al llarg de la baixa edat mitjana i edat moderna, quan s’engrandí la capella i el castell s’adaptà a les necessitats dels estadans i/o ermitans. Durant l’any 1984 fou restaurada, en una de les campanyes es descobrí una talla d’una verge que estilísticament correspon al darrer quart de segle XIII. A la verge se l’anomenà la Mare del Salvador (avui es troba al Museu d’Art de Girona).

Seguim camí per la carena, passant pel Collet de Masdéu, Collet del Sitjar i Collet de Fontplana, a on ens desviem a l’esquerra per camí marcat amb marques de pintura blanques i blaves i que ens deixa a la carretera de Cogolls a uns 250 metres del desviament al salt dels Murris. No més ens queda desfer el camí fet al començament de la ruta fins l’aparcament del cementiri de les Planes d’Hostoles i per donar per finalitzada aquesta sortida que millor que amb un bon dinar al restaurant-Hostal del Fang a peu de carretera, entre les Planes d’Hostoles i Amer.

Fins la propera…

Salut i bones caminades!!

Desnivell acumulat: 660 metres
Alçada mínima – màxima: 241 metres –716 metres
Distància aproximada: 13,75 km.
Ruta circular: si
Temps de ruta total: 5 hores
Zona de ruta: Garrotxa
Data de la sortida: 29 Octubre 2016

Galeria d’imatges

Anar a les fotos

 

Localització

 

Track

Tagged: , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *