FONT DE L’ALZINA – CAN BAULIDA – SANT CEBRIÀ DE LLEDÓ – CAN TORRENT

FONT DE L’ALZINA – CAN BAULIDA – SANT CEBRIÀ DE LLEDÓ – CAN TORRENT: 01/05/2016

Descripció de la ruta

Feia temps que la meva cosina de l’Escala, hem va comentar que l’agradaria pujar als Metges amb les seves companyes…no ha pujat mai i li faria gràcia.

Així dons, poso fil a l’agulla, i trio una ruta per que puguin gaudir de aquest marc tant meravellós de les Gavarres. Recordo que fa dos anys vàrem fer la ruta “Als Metges per corriols” i vaig pensar que seria una bona ruta però l’havia de modificar, i aquesta es la narració de la caminada:

Deixem els cotxes a la font de l’alzina (km 14 de la carretera de La Bisbal a Cassa de la Selva) i caminem per aquesta carretera (direcció Cassa) uns 180 metres, fins trobar un camí a la nostra dreta, que agafem…aquest camí passa al costat del dipòsit d’aigua dels bombers i fineix al camí ampla de Can Crispí, ara tirem avall fins a travessar la anteriorment mencionada carretera, abastant un camí que ens deixa al Riu Daró. El corriol segueix per l’altra banda de la llera, tot resseguint el riu amunt fins el pont de Can Vilademarc. Aquí deixem el Daró i seguim amunt (esquerra) la riera de Can Vilademarc, per un corriol molt bonic de passar, aquest caminoll sempre l’hem anomenat: el corriol de Can Baulida.

A la part baixa, aquest camí es fusiona més d’una vegada amb el curs de la riera i ens fa anar molt en compte de no fer cap relliscada, també podrem veure, les ginyes dels carros marcades sobre la roca. (Han d’haver passat molts de carros carregats per fer aquesta mossa a la pedra viva).

El corriol finalitza en una cruïlla de camins, nosaltres agafem el que deriva més a la nostra esquerra i que ens porta a l’enrunada masia de Can Baulida. Fem la descoberta del que queda dempeus i seguim per el mateix camí que circulàvem, uns 80 metres més, punt on surt un camí a ma dreta que agafem i que, en forta pujada, ens deixa rere el dipòsit d’aigua dels bombers de la Creu Vergèlia, sortint a una ampla pista, que seguim a la dreta 570 metres i que deixem en una cruïlla a la esquerra que ens porta fins a Can Boscanya nou (Can Cama segons el mapa del ICC), des de el mas s’albira la torre de la església de Sant Cebrià que la tenim a tocar. Visita del mas força enrunat i seguim camí avall per un sender amb força pedra fins a tocar els prats dels Metges, sota Can Martí, aprofitem per visitar el immens Toll de Can Martí i per fi arribem a Sant Cebrià de Lladó…

Sant Cebrià de Lledó és un antic poble de masies disseminades situat al mig del massís de les Gavarres, a uns 300 m. de alçada. Al seu minúscul nucli urbà hi ha la parròquia i el Mas Aldrich de la plaça, (el restaurant dels Metges). A 200 m. a ponent, a la vora de l’antic Camí Reial de Sant Sadurní, es troba el Mas Martí Vell. Al voltant d’aquest nucli hi ha nombrosos prats (antics camps de conreu) i es gaudeix d’una bona panoràmica sobre la plana del Ter i del Daró, des del cap Norfeu fins a Begur, passant pel golf de Roses, el massís del Montgrí i les Illes Medes.

A l’església parroquial es veneraven els sants metges Cosme i Damià, motiu pel qual el lloc es popularment més conegut pel nom de “Els Metges”. A més de complir les seves funcions religioses era el lloc on es reunia la universitat del poble, antic consell dels caps de casa, precedent dels actuals ajuntaments. Té la nau romànica però al segles XVI-XVII es va construir l’actual campanar, l’absis poligonal i les capelles laterals. La porta actual es frontal i porta la data 1588 a la seva llinda. S’hi accedeix des del cementiri (avui desmantellat).

Hem pogut gaudir de una visita al interior de la església i fins i tot hem pujat a dalt el campanar.

Hem esmorzar al restaurant dels Metges, com sempre hem fet, fusta d’embotits i alguns s’han decantat per peus de poc a la brasa, el vi i els cafès…17 euros, (jo crec que es passa amb els preus).

Hem de començar a baixar, agafem el camí que passa per sota la rectoria i que ressegueix alguns del prats abans citats, per desembocar al Mas de Can Torrent , mas molt ven restaurat en un indret espectacular, seguim per la pista de accés al mas, amb força pendent 500 metres, punt que deixem la pista principal per caminar per una de secundaria a ma esquerra i que s’enfila decididament fins abastar la balma del Colomar d’en Torrent, una sèrie de roques que serveixen de magnífica talaia amb una petita balma.

El camí que portàvem desemboca a la pista principal per on pugen els cotxes, des del Pla de Banyeres als Metges, nosaltres girem a la dreta i a 30 metres deixem la pista per caminar a la esquerra, dins un magnífic i llarg corriol que ens fa passar pel Puig de Sant Miquel i acaba sota Can Pericall, davant un important nombre de ruscs d’abelles. Només ens queda abastar novament el riu Daró (esquerra) i resseguir-lo una estona fins el paratge de la Font de l’Alzina a on tenim els cotxes donant per finalitzada aquesta “cara” però interesant sortida.

Salut i bones caminades!!

Desnivell acumulat: 453 metres
Alçada mínima – màxima: 99 metres –355 metres
Distància: 11,84 km.
Ruta circular: Si
Temps de ruta total: 5,36 hores
Zona de ruta: les Gavarres

Galeria d’imatges

Anar a les fotos

Localització

Track

Tagged: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *