Carregant Esdeveniments

« All Esdeveniments

  • Aquest event ja ha passat.

RUTA MEGALÍTICA PER LA ZONA DE CAPMANY I ELS ESTANYS

desembre 17

Navegació d'Esdeveniment

RUTA MEGALÍTICA PER LA ZONA DE CAPMANY I ELS ESTANYS

La zona de l’Albera és la zona amb la densitat Megalítica més gran de la península Iberica.

Aquesta és una ruta molt entretinguda que ens permetrà veure un total de: 10 Dolmens, 5 Menhirs, 2 Pedres Dretes, 2 Pedres amb Gravats i una Pedra Oscil•lant. Està previst visitar els següents elements megalítics (per ordre): Pedra dels Sacrificis, “Menhir” Vidal (que no és un menhir, és una pedra amb gravats), Pedra Dreta Cumera I, Pedra Dreta (possiblement Cumera II), Dolmen de la Barra del Lladre, Dolmen de la Jaça d’en Torrent, Dolmen del Mirgoler, Menhir del Quer Afumat I, Menhir dels Estanys II, Menhir dels Estanys I, Dolmen dels Estanys II, Dolmen dels Estanys I, Dolmen dels Estanys III, Dolmen del Mas Baleta I, Dolmen del Mas Baleta II, Cromlec del Mas Baleta, Menhir del Quer Afumat II, Dolmen del Quer Afumat, Dolmen de la Verneda i Pedra Oscil•lant de Rocamala.

I per acabar les esglésies de Sant Sebastià i la de Santa Àgata amb el seu centre històric a Capmany.

Una ruta de 15 km i un desnivell de 113 metres que fa de aquesta una ruta fàcil de seguir.

M’he permès un petit resum del que significa els noms que es donen a aquestes troballes megalítiques, per si algú els interessés:

menhirs

Menhir

Menhir dels Estanys II

Menhir dels Estanys II

La paraula menhir prové del bretó, men ‘pedra’ i hir ‘llarga’, pedra llarga.

A Catalunya adopten els noms de Pedres Fites i de Pedres Dretes.

El menhir és el megàlit més simple que es limita a una pedra de grans dimensions plantada al terra de forma vertical. Es poden trobar sols o en grups. Tenen una distribució geogràfica àmplia per tot el món i pertanyen a diversos períodes. La seva funció és molt controvertida. S’ha descartat la seva funció funerària a diferència dels dòlmens o cromlecs, i amb freqüència han estat relacionats amb els cultes solars. Es creu que la seva utilitat era la de marcar el territori o un punt de reunió de la gent de les contrades.

Cromlec

Cromlec del Mas Baleta

Cromlec del Mas Baleta

Un Cromlec és un monument megalític format per pedres o menhirs i que adopten una forma el·líptica o circular. Els cromlec s´associen a l´edat de Ferro i cultures d´influència Cèltica.

Diverses investigacions han demostrat que tenien una funció funerària, com sepultures col·lectives, però presenten una diferència amb els dòlmens, en els cromlecs es col·locaven les cendres dels cadàvers incinerats prèviament.

Pedres oscil·lants

La pedra dels sacrificis

La pedra dels sacrificis

Les pedres oscil·lants són grans blocs de pedra, fàcilment identificables des de la llunyania, i que permeten orientar l’home a grans distàncies, com una veritable senyalització prehistòrica de les rutes e itineraris, o de la proximitat de llocs de culte o de necròpolis. Algunes d’elles presenten gravats a la seva superfície, com la pedra dels sacrificis de Capmany.

dolmens

Dòlmen

Dolmen

El dolmen és un sepulcre megalític format per lloses de pedra verticals de suport, i lloses de pedra de cobertura, i el seu número dependrà de les dimensions de l’element, i de l’època en que fou construït. Per la seva configuració i dimensions els podem classificar genèricament en cistes, sepulcres de corredor, dòlmens simples i galeries catalanes. Es pot dir que l’home del neolític els utilitzava per enterrar els seus difunts, i els situava majoritàriament a les carenes circumdants de la vall o plana a on tenia el poblat. Es diferencien de forma segons l’època en què van ser realitzats i per les seves dimensions, probablement per la importància de la família propietària del monument.

Sepulcre de corredor

Sepulcre del corredor

Dolmen que consta d’una cambra funerària i d’un passadís d’accés al seu davant, sempre més estret i baix. Les cambres poden ser de forma sud-circular, trapezoïdal i rectangulars.

Cista

Cista

Les cistes són monuments megalítics petits, de planta rectangular, poligonal o quadrangular, coberts per un túmul, destinats a inhumacions individuals o de parella i, per tant, no reutilitzables. Ha estat un mètode d’enterrament molt generalitzat, on a l’edat mitjana era la forma habitual.

Paradolmen

Paradolmen

El Paradolmen és un megàlit que fou construït com un dolmen, aprofitant un aflorament rocós que tanca alguna de les seves bandes, però amb la característica que la coberta és sempre artificial. Els costats no closos per l’aflorament eren tancats amb lloses verticals i es podien completar amb murs de pedra seca.

Abric

Abric

L’abric sepulcral consisteix en l’aprofitament de l’espai resultant de l’apilonament natural de grans blocs de pedra, Aquest espai interior era condicionat artificialment com a cambra funerària.

Inscultures

Inscultura

Inscultura

Les inscultures són gravats esquemàtics fets sobre les roques, executats amb una tècnica de repicat directe, i que proporciona incisions amples i profundes.

La imatge del gravat es crea mitjançant la retirada de part de la superfície d’una roca, per incisió, talla, escultura o abrasió.

Mapa de la ruta

Mapa de la ruta

 

Altimetria i quilometratge

Altimetria i quilometratge

Detalls

Data:
desembre 17

Organitzador

Salvador Hidalgo
Telèfon:
629 80 12 14
Correu electrònic:
info@equiphh.cat
Web:
http://www.equiphh.cat

Recinte

Capmany
Capmany,Girona17750Espanya+ Mapa de Google