BATET DE LA SERRA – SANT ABDÓ I SANT SENÉN – SANT JULIA DEL MONT

BATET DE LA SERRA – SANT ABDÓ I SANT SENÉN – SANT JULIA DEL MONT: 26/11/2016

A arribat la tardor!!, i no podíem deixar-la passar sense fer un tom per la Garrotxa, gaudint dels colors que desborden els seus boscos.

Aquesta vegada hem caminat per un indret un xic desconegut per nosaltres, Batet de la Serra.

Batet de la Serra es troba dins dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Anteriorment municipi, el 1971 és va agregar a Olot. Es troba situat en un turó, barreja de volcans i sediments calcaris, 300 metres per sobre la resta d’Olot i amb magnífiques vistes sobre el Pirineu.

A Batet de la Serra hi ha quatre dels més de trenta cons volcànics que es troben a la comarca de la Garrotxa: el volcà Puig Astrol, el volcà de Pujalòs , el volcà Puig de la Garça i les vessants nord del Croscat. Els volcans són de tipus estrombolià. Es van formar a partir de l’amuntegament de materials expulsats pel volcà, que es van apilonant al voltant de la xemeneia, per damunt del nivell del sòl anterior a l’erupció.

Descripció ruta:

Deixem els cotxes al aparcament de l’Hostal Vergés de Batet, a on després de la caminada, ens cruspirem un bon dinar fet per la Glòria, cuinera i propietària del restaurant.

Comencem a caminar per la carretera que ens ha portat fins aquí dalt, des de Olot, i de seguida ens topem amb la font la Trinitat, seguim asfalt fins el Pla de Godomar, passem davant la masia de Can Planella i l’oratori de Sant Nicolau. La estreta carretera voreja el volcà Pujalós amb unes vistes increïbles del volcà Croscat

El camí s’endinsa al bosc i ens acosta en baixada fins una fita de tres termes…el de Batet, el de Santa Pau i el de Begudà, estem al Coll de Palomeres i un indicador pintat a ma ens marca el camí a seguir fins l’ermita de Sant Abdó i Sant Senén. El camí va de pujada fins el Puigsacreu, a on es troba l’ermita. Precioses vistes sobre la vall de Santa Pau, Finestres i del Pirineu.

L’ermita de Sant Abdó i Sant Senén, és un petit temple d’una sola nau amb dos cossos afegits a cada costat, a manera de sagristia, volta de canó molt baixa i la porta dovellada a ponent. La teulada de l’absis, avui de teules, conserva gran part de lloses originàries, mig amagades. Fou bastida amb carreus ben escairats en els angles i les finestres. Ermita que ens permet fer uns tocs de campana.

Per continuar, baixem pel camí que surt darrera de l’ermita i en forta baixada, (molt atrotinat per motos i l’aigua), sortim al Coll de Buixeda. Ara seguim marques grogues de la xarxa Itinerànnia que ens porten pel camí de pujar a Sant Julià vorejant el Puig d’en Bardissa, fins el collet del Puig d’en Bestida. El bosc fa aquest camí ombrívol i de bon pujar.

Poc després del Collet, ens topem amb una cruïlla de camins…per el de la dreta baixarem mes tard, així caminem per el de l’esquerra fins una segona cruïlla que tornem agafar el de l’esquerra i que en poca estona, arribem al mirador de Sant Julià. Bones vistes de Sant Jaume de Llierca, el Pla dels Angles, la Cometa, Montagut, la carena de l’Alta Garrotxa, presidit per el Bassegoda, el Pení, Rocacorba, el Taga, el Canigó……Impressionant!!.

Seguim la carena fins la fita d’avui…l’ermita de Sant Julià del Mont.

Sant Julià del Mont és un monestir benedictí de Santa Pau, que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les restes de l’església mostren un passat gloriós. Fou aixecada amb carreus molt ben escairats de color vermell. D’una sola nau, amb dos cossos afegits posteriorment. Un servia de baptisteri i era de planta semicircular, a manera d’absis. Es conserva íntegre. L’altre era la sagristia, de la qual només en resten els murs. La porta és al costat nord juntament amb el campanar de cadireta original romànic. Davant d’ells s’hi va afegir un cos de dos pisos amb dos grans arcades que servien de pòrtic i d’accés. La volta està enfonsada. Molt a prop hi ha la Rectoria de Sant Julià del Mont.

Per baixar, seguim la carena, passant per el punt geodèsic de San Julià fins el Coll de Bouxeda, a on feia una estona arribàvem desprès de visitar la ermita de Sant Abdó i Sant Senén

Aquí prenem el corriol, amb pal indicador de la xarxa Itinerànnia i direcció…Begudà-Olot-Santa Pau-Sant Joan les Fonts i que surt a la dreta del coll i passa per sota del Puigsacreu, preciós i ombrívol. Aquest corriols, fineix al Coll de Palomeres. Ara hem de seguir la pista fins el següent pal informatiu, que es troba a la font de Godomar…agafem el camí de l’esquerra que va de pujada i passa rere el mas Godomar per deixar-nos a la carretera a on hores abans aviem començat aquesta ruta…Fotos de grup i com aviem predit, a menjar un bon rostit de la Glòria a l’hostal Vergés, donant per finalitzada aquesta interesant sortida.

Salut i bones caminades!!

Desnivell acumulat: 772 metres
Alçada mínima – màxima: 651 metres – 899 metres
Distància aproximada: 11,83 km.
Ruta circular: Si
Temps de ruta total: 4,32 hores
Zona de ruta: Garrotxa Volcànica
Data de la sortida: 26-Novembre-2016

 

Galeria d’imatges


Anar a les fotos

Localització

 

Track

Tagged: , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *